Sådan bruger du kunstig intelligens i din jobsøgning

Der er planlagt system opgradering i følgende tidsrum:

Start: 26-09-2023 – 22:00
Slut: 27-09-2023 – 03:00

Tilkøb af medlemskab og services vil være utilgængelige i den periode.

OK

Kunstig intelligens (eller Artificial Intelligence: AI) er i løbet af kort tid blevet en af de mest omtalte teknologier verden over. Et eksempel er OpenAI’s ChatGPT, der lige nu bliver flittigt brugt, når der skrives opgaver, artikler, hjemmesidetekster, breve m.m.

Kan en robot skrive en ansøgning, der er lige så personlig, som den, du selv laver? I Min A-kasse vil du få svaret ”nej”. Der vil altid være en dimension, der går tabt, når du ikke selv sidder ved tastaturet. Men robotten kan fungere som en god sparringspartner til at få hul på din ansøgning eller til at udforme dit CV. Den kan også bruges til at researche på den virksomhed/branche, du søger job inden for, og der kan også være god hjælp at hente, når du skal forberede dig til en jobsamtale.

Her på siden kan du finde information om, hvad ChatGPT er, og hvordan du kan udnytte robotten i forbindelse med dit ansøgningsmateriale. Med den optimale brug af robotten kan du måske blive skarpere til at fremhæve dine styrker og kvalifikationer – men husk, at robotten ikke kan stå alene, og at du selv skal have styringen.

Hvad er Open AI’s ChatGPT?

ChatGPT er en såkaldt chatrobot, der er drevet af kunstig intelligens. GPT står for “Generative Pre-trained Transformer”, hvilket kort sagt betyder, at chatrobotten er trænet til at forstå og formulere sig på menneskesprog. Den kan altså besvare spørgsmål og skrive tekster baseret på de input, du fodrer robotten med. Stiller man robotten spørgsmålet ”hvad kan du gøre for mig” svarer den f.eks. følgende:

 • Jeg kan besvare spørgsmål: Du kan stille mig spørgsmål om forskellige emner, og jeg vil forsøge at give dig så præcise og informative svar som muligt, baseret på de data, der er lagt ind i mig.
 • Jeg kan give information: Jeg kan levere opdateret information om aktuelle begivenheder, nyheder, fakta, historie, videnskab, sport og meget mere.
 • Jeg kan hjælpe med opgaver: Hvis du har brug for hjælp til at løse et problem, finde information eller få input til en opgave, kan jeg give råd og vejledning. Dog er det vigtigt at huske, at mine svar er baseret på tidligere informationer og ikke altid kan være 100% nøjagtige eller opdaterede.
 • Jeg kan skrive tekster: Jeg kan hjælpe med at generere tekst inden for forskellige genrer og formater. Du kan bede mig om at skrive historier, oprette poesi, komponere sange, oversætte tekster eller endda hjælpe med redigering af tekster.

Læg mærke til, at robotten selv slutter af med en vigtig pointe:

”Husk, at jeg er en AI-model, og mine svar er baseret på det træningsmateriale, jeg er blevet givet. Det er altid en god idé at verificere vigtige oplysninger fra pålidelige kilder og bruge din egen dømmekraft.”

Med andre ord: Robotten kender ikke forskel på sandt eller falsk og har ingen ”menneskelig moral”. I forhold til ansøgningsmateriale vil det derfor altid være afgørende at forholde sig kritisk til de tekstforslag, robotten foreslår.

Sådan kan du bruge ChatGPT i din jobsøgning:

Få hjælp til din research med ChatGPT

ChatGPT har adgang til en omfattende mængde information om mange virksomheder og kan være en værdifuld ressource til at kickstarte din research. Du kan f.eks. prøve at spørge: “Hvis jeg skulle søge en stilling som X hos virksomheden Y, hvad ville være nogle gode ting at fokusere på?”. ChatGPT kan give generelle tips og anbefalinger om, hvad du bør fokusere på, med hensyn til branchen, virksomhedens mål og udfordringer og andre relevante aspekter.

Vi har samlet en række gode spørgsmål, som du kan stille ChatGPT i din indledende fase af din jobsøgning. Bemærk, at disse spørgsmål muligvis ikke er lige så nyttige, hvis du f.eks. søger hos en mindre, lokal tømrervirksomhed.

Gode spørgsmål at stille ChatGPT til at kickstarte din research:

 • Hvad er [indsæt virksomhedens navn] mission og hovedprodukter?
 • Hvilke værdier lægger [indsæt virksomhedens navn] vægt på?
 • Hvad er de største udfordringer i [indsæt virksomhedens branche]?
 • Hvem er de største konkurrenter til Apple i teknologiindustrien?

Husk at bruge din fornuftige sans og dobbelttjekke, at ChatGPT’s svar er korrekte.

Brug ChatGPT til at forbedre din ansøgning og CV

Udover at bruge ChatGPT i den indledende fase af din jobsøgning, kan du også bruge den som sparringspartner til at udforme din jobansøgning og dit CV.

Gode spørgsmål at stille ChatGPT til at hjælpe med at udforme din jobansøgning og CV:

 • Hvad bør jeg fremhæve i en ansøgning/CV til en stilling som [indsæt stillingsbetegnelse] hos [indsæt virksomhedens navn]?
 • Hvordan kan jeg matche mine kvalifikationer med kravene i et jobopslag fra [indsæt virksomhedens navn]?
 • Hvordan kan jeg fremhæve min erfaring inden for [indsæt din kompetence], når jeg søger en stilling som [indsæt stillingsbetegnelse] hos [indsæt virksomhedens navn]?
 • Hvilke nøgleord bør jeg inkludere fra dette jobopslag til en stilling som [indsæt virksomhedens navn]? (Husk at kopiere selve stillingsopslaget ind i tekstfeltet, så ChatGPT kan læse stillingsopslaget).
 • Hjælp mig med at gøre min ansøgning til stillingen som [indsæt stillingsbetegnelse] hos [virksomhedens navn] endnu skarpere. (Herefter kan du kopiere både stillingsopslaget og din ansøgning ind i tekstfeltet).

Husk dette, når du bruger ChatGPT:

Når du bruger ChatGPT vil vi slå et slag for, at du skal være opmærksom på, at det er dig, skal tage styringen og bevare din kritiske sans. Det er dig selv, der har ansvaret for, at dine ansøgninger og dit CV afspejler dine kvalifikationer og dine personlige egenskaber.

Du bør derfor ikke bruge ChatGPT som en maskine, der gør alt arbejdet med jobansøgninger for dig. Bruger du en ansøgning, som robotten skriver for dig uden at redigere den selv, vil ansøgningen blive upersonlig og ensartet – og modtageren vil højst sandsynligt kunne se, at den ikke er skrevet af et menneske af kød og blod.

Prøv i stedet at se ChatGPT som et værktøj og en sparringspartner. Har du svært ved at få hul på en ansøgning, kan du bruge robotten til at skabe et første udkast eller hjælpe dig med strukturen i en ansøgning eller i dit CV.

Brug ChatGPT, når du forbereder dig til en jobsamtale

Mens du skal være forsigtig med at overlade ChatGPT til at skrive selve ansøgningen, kan du med fordel bruge robotten til at forberede dig til en jobsamtale – så du møder så velforberedt op som overhovedet muligt.

Brug robotten som et supplement til Google og LinkedIn ved at researche på virksomheden. Bed den om at opsummere de vigtigste ting ved virksomheden – så får du et godt indblik i, hvilken kultur der er, om den er ny eller er om den er en af de helt store spillere i branchen. Det giver dig et godt grundlag for både at small-talke og at vise, at du er oprigtigt interesseret i at blive en del af netop denne virksomhed.

Gode spørgsmål at stille ChatGPT til at hjælpe med at forberede dig bedst muligt inden en jobsamtale:

 • Lav en liste med 10 typiske spørgsmål, der kan dukke op til en jobsamtale som [indsæt stillingsbetegnelse på den stilling, du søger].
 • Kan du give mig feedback på min elevatortale og hjælpe mig med at forbedre den? [indsæt din elevatortale].
 • Lav en liste med 10 relevante spørgsmål, som jeg kan stille til min jobsamtale og som viser min interesse i virksomhedens.
 • Hvilke spørgsmål bør jeg undgå at stille til en jobsamtale?
 • Hvad er et godt svar på ‘Hvad er dine største styrker og svagheder’?
 • Hvordan kan jeg reducere min nervøsitet før en jobsamtale?
 • Hvilke teknikker kan jeg bruge til at booste min selvtillid før en vigtig jobsamtale?

Husk, at du også altid kan bruge os til sparring inden din kommende jobsamtale. Ring til os til 70 12 37 82 eller book en karrieresamtale, så vi kan hjælpe dig med at være godt forberedt inden din jobsamtale, så du kan øge dine chancer for at imponere din kommende chef og få jobbet. Vi vejleder også om, hvordan du forholder dig til personlighedstest, logiske tests og færdighedstest. 

Gode råd til, hvordan du bedst muligt “prompter”

Begrebet ”prompting” dækker over en metode, som ved at give instruktioner eller information til en kunstig intelligens som ChatGPT-robotten, kan få den til at reagere eller generere brugbare svar. Det fungerer ved at give så klare og præcise input som muligt – og prompting er derfor en nøglefaktor for at opnå de bedste resultater, når du ”taler med” en robot som ChatGPT.

Ved at give klare og præcise prompts kan du styre samtalen og få de mest relevante svar.

Her er en kort guide til at hjælpe dig med at komme i gang:

 • Vær specifik: Vær tydelig og præcis i din ”prompt”. Jo mere specifik du er, desto bedre er chancen for at få de ønskede svar. Undgå at stille for generelle spørgsmål, da det kan resultere i upræcise eller irrelevante svar.
 • Definér sammenhængen: Giv ChatGPT den nødvendige sammenhæng for at forstå dit spørgsmål eller din anmodning. Beskriv baggrunden, situationen og anden relevant viden, der kan hjælpe robotten med at levere mere relevante svar.
 • Vær præcis med instruktioner: Hvis du har brug for specifikke oplysninger eller ønsker et bestemt format, (som fx en ansøgning eller en opstilling over kompetencer) skal du være tydelig i dine instruktioner. For eksempel kan du bede om at få en liste over fordele eller en kort beskrivelse af et koncept.
 • Eksperimenter og tilpas: Hvis du ikke får de ønskede svar, skal du prøve at justere din prompt. Prøv at omformulere spørgsmålet, beskrive sammenhængen mere tydeligt eller tilføj flere specifikke detaljer. Prøv dig frem og tilpas dine spørgsmål – det er nøglen til at finde den rette tilgang.
 • Hold dialogen i gang: Ved at følge op på ChatGPT’s svar og stille opfølgende spørgsmål, kan du opnå mere dybdegående og nuancerede svar. Prøv at lade samtalen udvikle sig og brug prompting til at udforske forskellige aspekter af emnet.
 • Øvelse gør mester: Jo mere du øver dig i at prompte og finjustere dine input, desto bedre vil du blive til at interagere med ChatGPT-robotten og få de ønskede svar. Vær tålmodig, vær nysgerrig og udforsk de mange muligheder, som AI kan give dig.
 • Bevar din kritiske sans: Der findes talrige eksempler på, at ChatGPT-robotten leverer forkerte oplysninger eller slet og ret ukorrekt information. Du skal derfor altid selv vurdere kvaliteten og kunne stå inde for de input, robotten giver dig.
Vil du i gang med ChatGPT?

Du kan oprette en gratis ChatGPT-profil på OpenAI’s side.

Sådan kommer du i gang med ChatGPT:

 • Skriv, hvad du vil have ChatGPT til at gøre: Fx: ”Skriv en jobansøgning til stillingen som XX”. Uddyb gerne med hvilken virksomhed, du søger job i, hvor mange års erfaring du har, hvad dine vigtigste kompetencer er, hvad du står for som person, og hvordan du kan tilføre værdi til virksomheden.
 • Skriv til robotten, hvordan du vil have den til at skrive ansøgningen; om stilen fx skal være formel eller i en frisk tone, om der skal bruges humor, om den skal være meget saglig m.m.
 • Indsæt stillingsopslaget.

Tryk enter – så får du et bud efter få sekunder:

 • Er du ikke tilfreds med resultatet, kan du give den yderligere instruktioner, til hvordan ansøgningen skal skrives.
 • Når du synes, at robottens tekst er et godt udgangspunkt for selv at skrive videre, så personliggør ansøgningen med din helt egen stil og tone. Husk også at faktatjekke og læse korrektur.
 • I Min A-kasse anbefaler vi, at du kun bruger robotten som sparringspartner og hjælperedskab. Læner du dig for meget op af den kunstige intelligens, vil det let kunne skinne igennem, og så risikerer du et afslag.
 • Husk, at det ikke er a-kassen der står bag ChatGPT, hvorfor vi ikke kan hjælpe dig med support, når du bruger robotten i din jobsøgning. Til gengæld står vores job- og karriererådgivere parat til at hjælpe dig videre med både jobsøgning og brug af kunstig intelligens i dit ansøgningsmateriale.

Vigtigt angående personfølsomme data

Vær opmærksom på at ChatGPT på nuværende tidspunkt ikke er omfattet af den GDPR-lovgning, der gælder i Europa i forhold til at sikre personfølsomme data. Det er derfor en dårlig idé at dele personfølsomme oplysninger med en chatbot som ChatGPT, da den vil lagre informationerne i sin database. Med andre ord kan du risikere, at dine informationer senere vil blive delt og spredt til andre brugere. Derfor kan det være en god idé at anonymisere dine egne informationer, når du giver ChatGPT informationer såsom dit navn, navne på tidligere arbejdspladser, m.m.