Hvordan laver man en videoansøgning?

Der er planlagt system opgradering i følgende tidsrum:

Start: 26-09-2023 – 22:00
Slut: 27-09-2023 – 03:00

Tilkøb af medlemskab og services vil være utilgængelige i den periode.

OK

Ønsker du at skille dig ud fra mængden af jobansøgere? Så er en videoansøgning måske noget for dig.

Laver du en videoansøgning, har du nemlig mulighed for at vise, hvem du er i stedet for blot at skrive, hvem du er. Meget tyder på, at videoansøgninger kommer til at fylde mere i fremtiden. Dog er formatet i de fleste brancher endnu ikke voldsomt udbredt. Derfor kan en videoansøgning meget vel give dig mulighed for at skille dig positivt ud fra dine konkurrenter. Men videoansøgninger er ikke nødvendigvis altid en god idé.

Når du overvejer, om videoansøgningen er noget for dig, skal du bl.a. tænke på din målgruppe. Sæt dig i modtagerens sted. Er det en konservativ branche? En kreativ branche? Hvad ved du om virksomheden? Kender du noget til HR-afdelingens holdninger til ansøgninger?

Din research er guld værd, hvorfor den tid, du bruger på research, er givet godt ud. Hvis det ligger dig meget fjernt at sende en video af dig selv, kan det nemt blive kunstigt og akavet. Så vil det ikke virke efter hensigten. Kodeordet er derfor: Øv dig! Få andre til at kigge på din video og bed om feedback. På den måde sikrer du dig det bedste resultat.

Her kan du læse vores guide til, hvordan du laver en god videoansøgning:

Planlæg indholdet i din video

Først og fremmest er det vigtigt at påpege, at din videoansøgning ikke må blive for lang. Tværtigmod! Det er ikke meningen, at din video ansøgning skal erstatte dit CV og din ansøgning. Videoansøgningen skal blot fungere som appetitvækker for ham/hende, der behandler din ansøgning og dit CV. Du skal med andre ord pirre deres opmærksomhed.

Lav et storyboard til din videoansøgning

En rigtig god idé er at lave et storyboard. Med andre ord: del din video op i 2-3 frekvenser så du ved, hvad der skal ske og hvornår. Notér, hvad du skal tale om i hver frekvens. På den måde sikrer du dig, at du ikke glemmer noget – og at du når omkring alle de emner, du gerne vil.

Film gerne fra forskellige vinkler. Du kommer med stor sandsynlighed til at skulle klippe i din video. Og at skifte vinkel er en rigtig god anledning til at netop at klippe i din video. Særligt hvis du er kommet til at sige “øhh” for mange gange i et klip – eller hvis du på et tidspunkt glemmer, hvad du var ved at sige. På den måde kan du slette den sekvens og derefter skifte vinkel.

Hvad skal man sige i en videoansøgning?

Forbered, hvad det er, du vil sige i din videoansøgning, og hvad der er dine hovedbudskaber. Du behøves ikke lave et manuskript. Men forbered dig og skriv gerne nogle stikord, så du kan huske, hvilke budskaber, du vil formidle. Inddel gerne det, du vil sige, i sekvenser. F.eks. kan en sekvens handle om frivilligt arbejde, en anden kan handle om dine arbejdsforhold og en tredje om, hvordan du er som kollega osv.

Få styr på teknikken i din videoansøgning

Lys og lyd i en videoansøgning

Det bedste er at holde sig væk fra fuld sol og modlys. Du kan eksperimentere med forskellige baggrunde og kigge resultaterne igennem, før du beslutter dig. Kig gerne på YouTube og læg mærke til, hvad andre har gjort. Hvad fungerer godt? Hvad fungerer ikke? Lad dig inspirere af, hvad andre har gjort. 

Lyden i de fleste mobiltelefonkameraer er ikke specielt god. Derfor er det vigtigt, at du optager videoen et sted, hvor der er mindst mulig baggrundsstøj. Undgå selv at lave lyde. F.eks. vil det være generende for den, der ser din video, hvis du klikker med din kuglepen. Støj fra computer, køleskab og lignende går også forholdsvis højt igennem. 

Brug et stativ, når du laver en video

Brug et stativ, hvis du har et. Alternativt kan du stille din mobil eller dit kamera på en bordkant, en bog eller en kasse. Sørg i hvert fald for et roligt billede.

Film fra forskellige vinkler

Overvej at filme fra forskellige vinkler. Det kan være med til at gøre din video mere interessant at se. Kan du låne en ven eller et familiemedlems telefon, er dette en god idé. For så kan du med fordel filme fra to vinkler på samme tid. Det kan f.eks. være en hjælp, når du skal klippe din video sammen.

Upload din videoansøgning på YouTube

Opret din video på YouTube og send derefter linket direkte til arbejdsgiveren. Du bestemmer selv, om videoen skal være synlig for alle eller om man f.eks. skal modtage YouTube-linket på e-mail for at kunne se videoen. Dette bestemmer du, når du uploader din video. 

På YouTube kan du desuden se, hvad andre har gjort. Nogle videoer er superfine og andre alt for lange. Der er ingen grund til at gentage andres fejltagelser. Når du vil redigere din video, kan du overveje at bruge det gratis program iMovie, hvis du har en iPhone, iPad eller en Mac. Du kan også finde en egnet app eller hente Windows Movie Maker gratis på nettet, hvis ikke du har en Mac eller en iPhone.

Hvad siger rekrutteringsfirmaerne om videoansøgninger?

Vi har taget en snak med Jeanette Juhlin, der arbejder som direktør i rekrutteringsfirmaet Targeting. Her er hendes holdning til videoansøgninger:

“Man skal tænke sig godt om, inden man beslutter sig for at sende en video til en arbejdsgiver. Først og fremmest skal man se på, hvilket job der er tale om. Hvis der er tale om et udadvendt job, kan det godt give mening med en video præsentation.

Hvis jeg selv skulle lave en videopræsentation, ville jeg i min ansøgning indsætte et link til min video på YouTube og skrive: “Hvis I har lyst til at møde mig – før I kalder mig til samtale – så se her!”. På den måde bliver din videoansøgning en forlængelse af din egentlige ansøgning, der vil få dig til at skille dig ud fra de øvrige ansøgere.”

Du behøver ikke være et teknisk geni for at lave en videoansøgning

Det er ikke et krav, at du er et geni til at lave videoer. I en tid, hvor en smartphone med kamera er blevet allemandseje, vil de fleste kunne sammensætte en kort og god video om dem selv, der kan fungere som appetitvækker. Desuden findes der en lang række gratis apps, du kan bruge til at klippe din video sammen, hvor du tilmed kan tilføje et par titler i videoen.

God fornøjelse med det!

Min A-kasse hjælper med din ansøgning

Har du brug for hjælp til din ansøgning? Min A-kasses erfarne job- og karriererådgivere sidder klar til at give dig feedback på dit ansøgningsmateriale. Ring til os på 70 12 37 82 eller send en e-mail til karriere@minakasse.dk. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.