Hvad gør jeg hvis jeg bliver ledig?

Der er planlagt system opgradering i følgende tidsrum:

Start: 26-09-2023 – 22:00
Slut: 27-09-2023 – 03:00

Tilkøb af medlemskab og services vil være utilgængelige i den periode.

OK

Hvad skal du gøre, når du bliver ledig?

Når du bliver ledig, er der en række ting, du skal huske at gøre. Har du spørgsmål eller er du tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os.

1. På din første dag som ledig: Meld dig ledig på jobnet.dk

For at vi kan udbetale dagpenge til dig, skal du være tilmeldt som ledig på jobnet.dk. Din tilmelding er registreret, når du modtager en kvittering via mail. Husk at gemme denne mail som dokumentation.

Du kan også tilmelde dig ved at møde op i jobcentret. Hvis jobcentret er lukket på din første ledige dag, skal du tilmelde dig på den første dag derefter, hvor der er åbent.

2. Indsend en ledighedserklæring

Du skal udfylde en ledighedserklæring til a-kassen på Selvbetjeningen under Dagpenge. Udfyld din ledighedserklæring hurtigst muligt. Vi bestræber os på at behandle den inden du første gang skal udfylde dit dagpengekort. Vi indhenter danske lønoplysninger fra Indkomstregistret hos SKAT. Har du arbejdet i udlandet, skal du sende os en kopi af dine lønsedler samt ansættelseskontrakten.

Hør mere om, hvordan du udfylder en ledighedserklæring

3. Du skal til samtale hos Min A-kasse

Vi indkalder dig til din første samtale i Min A-kasse senest to uger efter, at du har registreret dig som ledig. Under samtalen vil vi vejlede dig i din jobsøgning, og gennemgå og godkende dit CV.

Samtalen tager udgangspunkt i netop din situation. Sammen udarbejder vi ”Krav til jobsøgning”, som er en del af Min plan. ‘Krav til jobsøgning’ er en aftale, som danner rammen for din jobsøgning og som indgår i rådighedsvurderingen. Vi aftaler, hvilken strategi, der umiddelbart bedst understøtter dine muligheder for at komme i arbejde, og evaluerer efterfølgende til dine andre samtaler i a-kassen og i forbindelse med rådighedsvurderingen.

4. Søg job fra din første dag som ledig – og husk at registrere din jobsøgning hver uge

Du skal være aktivt jobsøgende, da det er en forudsætning for at kunne få dagpenge. Det betyder fx, at du skal søge flere jobs om ugen. Læs mere om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. For at vi kan se, at du er aktivt jobsøgende, er det vigtigt, at du bruger jobloggen til registrere din jobsøgning hver uge.

Læs mere om, hvordan og hvorfor, du skal udfylde joblog.

5. Udfyld et dagpengekort ved udgangen af hver måned

I slutningen af hver måned, skal du udfylde og indsende et dagpengekort via Min A-kasses Selvbetjening. Så bliver dine dagpenge overført til din konto den sidste bankdag i måneden. På dit første dagpengekort skal du redegøre for dine aktiviteter hele måneden, også for den del af perioden, hvor du ikke var ledig. Se mere om, hvordan du udfylder et dagpengekort.

Opret dit CV på jobnet.dk

Opret dit CV på jobnet.dk

Inden to uger fra den dag, du tilmeldte dig som ledig på hos jobcentret, skal du oprette et CV på jobnet.dk. Det er ikke muligt at vedhæfte et CV, du selv har lavet. Du skal bruge den skabelon, der er på jobnet.dk. Når du opretter et CV kan din profil matches med de ledige jobs, der er, og måtte komme, i Jobcentrets Job- og CV-bank. Derudover bruger din personlige jobrådgiver her hos os CV’et til at få et overblik over din faglige profil forud for jeres første møde.

Har du brug for hjælp til at udarbejde dit CV? Min A-kasse hjælper dig.

Min A-kasse skal godkende dit CV

Når du har oprettet dit CV på jobnet.dk, skal vi i Min A-kasse godkende, at det lever op til lovgivningens krav. Det kan vi gøre til din første samtale, som vi indkalder dig til senest 2 uger efter, at du har registreret dig som ledig på jobnet.dk. Det er vigtigt, at du har oprettet et CV, som vi kan godkende, da et godkendt CV er en betingelse for at få dagpenge.

For at vi kan godkende dit CV, skal det repræsentere en ’realistisk og seriøs’ tilgang til din jobsøgning. Det skal indeholde:

  • Oplysninger om dine tidligere ansættelser.
  • En faglig profil. Afsnittet hedder ‘lidt om mig’.
  • Oplysninger om din uddannelsesbaggrund, kurser m.m.
  • Dine øvrige kvalifikationer, sprogkundskaber mm.
Joblog – Hvad er det og hvordan udfylder jeg den?

Hvad er joblog?

Jobloggen er et værktøj til at registrere de job du har søgt. Du kan også bruge den til at lægge en plan for din jobsøgning og holde overblik over de job, du kunne tænke dig at søge, og de job du har søgt. Når du er ledig, skal du registrere din jobsøgning i jobloggen hver uge. Du skal også uploade eksempler på ansøgninger og CV, du har sendt til arbejdsgivere minimum en gang om måneden.

Du finder jobloggen i Selvbetjeningen under fanen Jobsøgning, og herunder ”Opdater din joblog”. Du registrerer din jobsøgning ved at udfylde oplysningerne. Vælg ’Tilføj’, for at uploade konkrete CV og ansøgninger, du har sendt til arbejdsgivere. Du kan også tilgå jobloggen og registrere dine oplysninger via jobnet.dk.

Har du spørgsmål eller oplever du tekniske problemer ved at udfylde jobloggen så kontakt os.

Hvorfor er det vigtigt, at du udfylder jobloggen

Det er vores opgave at vurdere, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at du hver uge søger job som aftalt i ’Krav til jobsøgning’ og registrerer din jobsøgning i jobloggen.

Oplysningerne i jobloggen er nødvendige for, at vi kan foretage en positiv rådighedsvurdering. Derfor reagerer vi, hvis du ikke løbende registrerer din jobsøgning i jobloggen, eller ikke uploader eksempler på dine ansøgninger og CV.

Du kan risikere at miste retten til dagpenge, hvis du ikke opdaterer din joblog.

Situationer, hvor du skal huske at afmelde dig på jobnet.dk

Afmeld dig på jobnet

Du skal huske at afmelde dig på jobnet.dk, når du:

  • får arbejde af minimum 14 dags varighed.
  • bliver syg i minimum 14 dage.
  • af andre årsager ikke ønsker at stå tilmeldt jobcentret.
Hvis du ikke deltager i samtaler og tilbud

Du har pligt til at deltage i de samtaler og tilbud, som a-kassen, jobcentret eller anden aktør har indkaldt dig til. Det kan derfor få konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis du ikke deltager. Der er stor forskel på konsekvenserne, alt efter hvad det er, du skal deltage i.

Samtale på jobcentret, i a-kassen eller hos anden aktør

Hvis du udebliver fra en samtale, som vi, jobcentret eller anden aktør har indkaldt dig til skriftligt og personligt eller som du selv har booket, vil du blive udelukket for at få dagpenge fra den dag, du udebliver og indtil du kontakter mødeindkalderen. I de tilfælde skal du altså kontakte jobcentret, hvis samtalen er indkaldt af jobcentret.

Det gælder også, hvis en samtale skal holdes telefonisk, digitalt eller ved brev, og hvor samtalen på grund af dine forhold ikke bliver holdt. Hvis du melder afbud inden samtalen, kan du ikke få dagpenge for den dag, hvor samtalen skulle have været afholdt.

Du kan naturligvis være lovligt undskyldt, hvis du ikke kan komme, fordi du er på arbejde, skal til en jobsamtale, holder ferie som du har meldt til jobcenteret eller er blevet syg. Så får det ikke konsekvenser for din dagpenge, men det er en betingelse, at du har meldt afbud inden samtalen.

Tilbud fra jobcentret

Tilbud aftales med jobcentret i Min Plan. Vær særligt opmærksom på, at hvis du ikke påbegynder eller afslår et tilbud som er aftalt i Min Plan, vil du som udgangspunkt få tre ugers karantæne. Det gælder også, hvis du ikke medvirker til at få udarbejdet Min Plan.

Jobsamtale

Hvis du afslår eller ikke påbegynder et arbejde, som du er henvist til eller hvis du udebliver fra en samtale med en arbejdsgiver om et henvist arbejde, vil du som udgangspunkt få tre ugers karantæne.

Du har pligt til at deltage i de samtaler og tilbud, som a-kassen, jobcentret eller anden aktør har indkaldt dig til. Det kan derfor få konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis du ikke deltager. Der er stor forskel på konsekvenserne, alt efter hvad det er, du skal deltage i.

Obs. Vær opmærksom på, at hvis du får to karantæner inden for 12 måneder, mister du retten til dagpenge.

Aktivitet i a-kassen

A-kassen afholder løbende workshops m.m. Det er frivilligt om du vil deltage. Du skal vide, at hvis der opstår tvivl, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet, vil din manglende deltagelse kunne indgå i vurderingen af din sag.

Når du får job

Ud af dagpengesystemet

Får du nyt fuldtidsjob, skal du huske at afmelde dig som ledig på jobnet.dk fra den dato, du starter på det nye job. Du kan sagtens registrere din første arbejdsdag frem i tiden. Læs mere om, hvordan du gør.

Er der mindre end 6 uger til, at du starter i dit nye job, kan du søge om fritagelse for jobsøgning.

Download vejledninger, blanketter og e-bøger

Leder du efter en specifik vejledning, en blanket eller e-bøger om alt fra jobsøgning til efterløn? Det finder du her. 

Bliv medlem af Min A-kasse for kun 506 kr./md.

Meld dig ind online eller på tlf. 70123782