Vismændene: Tre måneder er for lidt

De Økonomiske Vismænd siger ligesom Min A-kasse tingene meget direkte. Corona-krisen bliver sikkert længere end tre måneder, og derfor skal hjælpepakkerne tilsvarende også være længere.

På arbejdsmarkedet bakkes vores klare vurdering dermed nu også op af landets fremmeste økonomer:

“Krisen er dyb og alvorlig, og der ikke nogen som tror på, at den negative effekt på jobmarkedet fra Corona-udbruddet er væk om tre måneder. Derfor er det også urealistisk kortsigtet, når regeringen har forlænget retten til dagpenge med op til tre måneder. Vores klare budskab til regeringen er, at den lige så godt først som sidst kan forlænge dagpengeperioden med et år” siger direktør i Min A-kasse, Kim Serup.

Ledigheden stiger lige nu med raketfart samtidig med, at job-åbningerne forsvinder. Med andre ord er chancen for at finde nyt job i det næste lange stykke tid markant forringet. De seneste tal fra beskæftigelsesministeriet fra mandag den 23. marts viser eksempelvis, at 39.772 mennesker har meldt sig ledige siden 9. marts, hvor krisen for alvor tog fart. Det er mere end tre gange så mange som normalt. Alene mandag i denne uge meldte 5.908 mennesker sig ledige. Det er fire gange flere end normalt.

“For de ledige er sikkerhed for at kunne få dagpenge, indtil verden normaliseres, ekstremt vigtigt for trygheden omkring familien og hjemmet. Det skal dagpengesystemet sikre”, siger Kim Serup.

Men samtidig med, at ledigheden stiger og jobmarkedet sander til, øges også risikoen for at falde ud af dagpengesystemet. Over 9.000 mennesker vurderes lige nu at være i risikozone for at miste deres dagpenge i løbet af de næste seks måneder.

“Udover at ledighed og økonomisk usikkerhed er et kæmpe problem for den enkelte, truer det også tilliden til dagpengesystemet og følelsen af, at velfærdssamfundet også er klar til at gribe arbejdsløse i krisetider”, siger Kim Serup.

Regeringen har besluttet – som en del af hjælpepakkerne – at dagpengemodtagere kan modtage dagpenge op til tre måneder længere end normalt. Reelt vil det dog ikke være nogen voldsom omkostning at udvide sikkerhedsnettet til et år.

Læs vismændenes vurdering af krisens omfang her: https://finans.dk/okonomi/ECE12032850/vismaend-coronakrisen-kan-sagtens-traekke-ud/?ctxref=forside