Skal du holde ferie på feriedagpenge?

Der er en række forhold du skal være opmærksom på, hvis du planlægger at holde ferie på dagpenge. Læs med her, så det ikke er regler og tal, der skal fylde, når ferien først står for døren.

Lad os starte med det vigtigste: Husk at give besked til Jobcentret senest 14 dage før, du ønsker at holde ferie. Når du har meldt ferie i tide, har du ikke pligt til at møde til samtaler eller aktiviteter i Jobcentret i ferieperioden. Det vil jo være temmelig irriterende at skulle tjekke ind på jobcenteret, hvis du havde planlagt en tur på stranden. Så giv jobcenteret besked.

Derudover skal du selvfølgelig have optjent ret til feriedagpenge. Og hvordan sker det lige? Det sker sådan her: Du optjener feriedagpenge løbende, når du modtager dagpenge eller barselsdagpenge. Det er det, der kaldes samtidighedsferie, som den nye ferielov i 2020 introducerede. Fik du fx dagpenge for hele maj, så har du optjent 2,08 dage med feriedagpenge, som du kan holde i juni eller gemme til senere i ferieåret.  Får du ikke udbetalt dagpenge eller barselsdagpenge for en hel måned, bliver antallet af dage med feriedagpenge mindre.

Tjek hvor meget, du har optjent
Du kan se, hvor mange dage du har optjent på Selvbetjeningen. Antallet af dage vil dog med den nye samtidighedsferie løbende blive opdateret, hver gang du får udbetalt dagpenge, barselsdagpenge eller feriedagpenge. Du skal dog være opmærksom på, at har du optjent ferie fra en arbejdsgiver, så skal du have brugt al den ferie, inden du kan få ferie på dagpenge.

Desuden skal du:

  • Have ret til dagpenge – du må fx ikke være syg på ferietidspunktet
  • Være medlem af en dansk a-kasse
  • Være enten lønmodtager eller ledig
  • Holde ferie

Sådan søger du om feriedagpenge
Du skal søge om dine feriedagpenge på Selvbetjeningen. Du kan tidligst søge fem uger før ferien, og feriepengene bliver udbetalt ugen før, du holder ferie. Du skal være opmærksom på, at du kun kan få udbetalt de antal dage, du har optjent. 

Du kan læse meget mere om feriedagpenge her.

Rigtig god ferie!