Gode råd til Selvstændige landmænd fra Min A-kasse

Landbrug_minakasseSelvstændige landmænd kan få stor gavn og ekstra sikkerhed ud af et være medlem af en a-kasse. Det er ikke forbeholdt lønmodtagere, lyder rådet fra Min A-kasse til online mediet Effektivt Landbrug. 

Selvstændige kan – præcis som lønmodtagere – optjene ret til dagpenge. Men der er forskelle, og de vigtigste opstår i optjeningsperioden, der kan være længere, og i kravene til dokumentation for, at man er reelt ledig og ikke kan arbejde i sin virksomhed. Det oplyser chefen for Min A-kasses juridiske afdeling, Johnny Overby.

Han giver et eksempel:

For at optjene ret til dagpenge, skal man have været medlem af en a-kasse mindst ét år, og man skal inden for de seneste tre år have haft en indkomst på mindst 238.512 kroner. Når man opfylder det krav, kan man få dagpenge svarende til 90 procent af ens dokumenterede hidtidige indkomst – dog maksimalt 19.083 kroner pr. måned.

– Selvstændige adskiller sig fra lønmodtagere her, fordi indkomsten skal dokumenteres. Som selvstændig betyder det, at man skal kunne fremlægge et årsregnskab, der er godkendt af Skat. Det betyder i praksis, at optjeningsperioden bliver længere. Selvom man er medlem i for eksempel hele 2020, kan man ikke fremlægge dokumentation for året, før regnskabet er godkendt i indberettet, hvilket typisk først sker i sommeren 2021, siger Johnny Overby.

– Derfor er kodeordet her planlægning. Hvis man som selvstændig – landmand eller andet – vil have ret til dagpenge som sikkerhedsnet under økonomien, så skal man beslutte det, i god tid.

Læs hele artiklen