5 feriefif til dig, der er ledig

Sommerferien nærmer sig, og for mange betyder det ferie. Er du ledig? Kan du bare droppe jobsøgningen og læne dig tilbage? Ja – det kan du. Men der er nogle forhold, du skal være opmærksom på, inden du smutter ud i sommerlandet. Få vores svar på fem typiske spørgsmål fra medlemmerne, når det ringer ind til ferie.

Kan jeg holde ferie, mens jeg er på dagpenge?

Ja, som ledig dagpengemodtager har du ret til at holde ferie lige som alle andre. Du kan dog ikke få dagpenge, imens du holder ferie. I stedet kan du få udbetalt de feriepenge, du har optjent hos en arbejdsgiver eller feriedagpenge, som du har optjent hos a-kassen. Husk, at du skal give a-kassen eller jobcentret besked senest 14 dage før, du planlægger at holde ferie. Holder du ferien indenfor de første tre måneder af din ledighed, er det os i a-kassen, du skal informere. Hvis ferien er planlagt efter de første tre måneder af din ledighed, skal du informere jobcentret. Så pak du blot kufferten – vi har styr på det økonomiske.

Hvordan melder jeg ferie til a-kassen?

Du melder ferie ved at logge ind på selvbetjeningen på Min A-kasse under ferie og udfylde ”Ansøg om feriedagpenge”. På ansøgningsblanketten kan du under ”Opgørelse over dage med feriedagpenge” se, hvor mange dage med feriedagpenge du har optjent. Under kolonnen ”Rest” kan du se, hvor mange dage du har tilbage.

Skal jeg søge job, mens jeg holder ferie?

Vi synes, du skal bruge din ferie til at slappe af og lade op. I den periode, hvor du har meldt, at du holder ferie, har du ikke pligt til at søge job eller deltage i møder med a-kasse eller jobcentret. Når du vender tilbage til hverdagen som ledig, kan de gode sommerferie-vibes give din jobsøgning et boost. Vender du tilbage, mens det stadig er højsommer, så klø på med ansøgningerne – også de uopfordrede. Tænk på HR-chefen, der sidder og sveder på kontoret og bare venter på et friskt pust udefra.

Hvor meget kan jeg få i feriedagpenge?

Har du gået ledig og modtaget dagpenge fra optjeningsårets start og frem til ferien, kan du glæde dig over at få præcis det samme i feriedagpenge som dine sædvanlige arbejdsløshedsdagpenge.

Men hvis du ikke har fået dagpenge eller barselsdagpenge hele perioden, så ser regnestykket lidt anderledes ud. Her får du nemlig feriedagpenge udregnet efter en fast sats på 82% af de maksimale dagpenge. Og hvad betyder det i kroner og øre? Jo, den maksimale dagpengesats er 20.359 kroner om måneden, så 82% af det giver dig 16.694,38 kroner.

Vil du gerne have pengene på kontoen, en uge før ferien starter, skal du være vaks og indsende din ansøgning senest en måned inden. Så er du sikker på, at alt er klar til din velfortjente pause.

Hvad hvis jeg får tilbudt et job under min ferie?

Måske er du heldig at få tilbudt et job midt i din ferie. Selvom det betyder, at du må pakke badetøjet væk og tage arbejdstøjet på, kan det være en fantastisk chance. Tænk langsigtet og konstruktivt: Dette job kan åbne mange nye døre og skabe muligheder, der kan være langt mere værdifulde end endnu en gåtur langs stranden. Hvis du vælger at acceptere jobbet, skal du huske at afbryde din ferie og informere både a-kassen og jobcentret om dine ændrede planer, så vi kan opdatere dine oplysninger – og glæde os sammen med dig over din nye ansættelse.